Quantcast
Channel: Beleggen in aandelen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Beleggen in opties

$
0
0

Beleggen in opties betekent dat u bepaalde rechten koopt of verkoopt. Deze rechten gaan over het in de toekomst kopen of verkopen van verschillende aandelen. Maar wie is dit geschikt? Hoeveel kost een optie eigenlijk? en hoe werkt het beleggen in opties?

Voor wie is beleggen in opties?Start met Beleggen in Opties

Het is niet aan te raden om zelf in opties te gaan beleggen als u voor u zelf niet goed in kaart heeft gebracht wat de risico’s van de transactie kan zijn. Het is namelijk belangrijk dat u de risico’s eventueel financieel kunt dragen. Beleggen brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee, maar soms is het risico zelfs niet goed in kaart te brengen dan moet u dus voorbereid zijn op een maximaal risico.

Hoe werkt beleggen in opties?

U belegt dus in de rechten in het kopen of verkopen van aandelen. De rechten waarme u aandelen kunt kopen noemt men Call-opties. Het recht om aandelen te verkopen heet put-opties. Wanneer u opties wilt gaan aanschaffen spreekt u van te voren een prijs af waarmee u de onderliggende aandelen kan kopen of verkopen. Deze afgesproken prijs wordt ook wel de uitoefenprijs genoemd. Daarnaast is het recht ook maar voor een bepaalde tijd geldig. Dit wordt de vervaldatum genoemd. Aan dit recht hangt ook een bepaalde premie die u moet betalen. Deze premie is van verschillende factoren afhankelijk namelijk de uitoefenprijs, de looptijd, de rente en de volatiliteit van het onderliggende aandeel. Het handelen van opties gaat via de effectenbeurs. Belangrijk om te weten wanneer u gaat beleggen in opties is dat een optie altijd betrekking heeft op 100 aandelen en deze loopt altijd op de derde vrijdag van de maand af.

Prijs van een opties

Er zijn vier factoren bepalend voor de prijs van een optie. Dit zijn de onderliggende waarde, de verwachtingswaarde, de intrinsieke waarde en de volatiliteit van de onderliggende waarde. Soms wordt er ook een nog een vijfde factor genoemd, de rente. Bij de bepaling van de biedkoersen en de laatkoersen (de spread) wordt vaak door de marketmaker rekening gehouden met de rente. Wanneer de marketmaker namelijk de tegenpartij is, moet er namelijk ook voor een bepaald bedrag aan onderliggende waarde worden aangeschaft. Over dit geld mist de marketmaker de rente. Deze rente wordt dan meegerekend in de spread. Hoe hoger de rente zal zijn, hoe hoger de koers.

Meer weten over beleggen in opties?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images





Latest Images